Please use this identifier to cite or link to this item: http://hdl.handle.net/11612/7314
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.advisorSiebeneichler., Susana Cristine-
dc.contributor.authorGomes, Elzimar Santos de Souza-
dc.date.accessioned2024-12-18T16:13:48Z-
dc.date.available2024-12-18T16:13:48Z-
dc.date.issued2024-12-18-
dc.identifier.citationGOMES., Elzimar Santos de Souza. Biochar e Microorganismos eficientes no enraizamento de mudas de Mandioca (Manihot esculenta Crantz). 2021. 33 f. TCC (Graduação) - Curso de Agronomia., Coordenação de Agronomia., Universidade Federal do Tocantins - Uft., Gurupi, 2021.pt_BR
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/11612/7314-
dc.description.abstractThe cassava crop, which bears the scientific name of Manihot esculenta Crantz, is the fourth largest most produced crop in Brazil with about 14.75 million tons. from carbonized biomass, which turns out to be highly rich in carbon. Efficient Microorganism (EM) is a versatile and low cost probiotic, based on beneficial microorganisms and highly efficient. Thus, the objective of this work is to evaluate the rooting of cassava seedlings subjected to the presence of biocompounds, such as: sugarcane bagasse biochar, gongolo humus biochar, chicken manure biochar and artisanal and commercial MS. The cassava stakes used were cultivar BRS-399. It is a high-yield yellow pulp cultivated table cassava, obtained from a private garden in Gurupi/TO. The rapid propagation of mini stakes was developed in propagation chambers. The variables evaluated were: survival percentage, rooting percentage, number of formed roots. Based on the data presented, it is concluded that the seedlings that presented a higher percentage of rooting were those that were in gongolo humus biochar. Key-words: Commercial, organic, sustainable.pt_BR
dc.language.isopt_BRpt_BR
dc.publisherUniversidade Federal do Tocantinspt_BR
dc.rightsAcesso livre.pt_BR
dc.subjectComercial.pt_BR
dc.subjectOrgânico.pt_BR
dc.subjectSustentável.pt_BR
dc.titleBiochar e Microorganismos eficientes no enraizamento de mudas de Mandioca (Manihot esculenta Crantz).pt_BR
dc.typeMonografiapt_BR
dc.description.resumoA cultura da mandioca, que possui o nome científico de Manihot esculenta Crantz, é a quarta maior cultura mais produzida no Brasil com cerca de 14,75 milhões de toneladas. Tratando-se agora de biochar, este nada mais é do que um material proveniente da biomassa carbonizada, que acaba sendo altamente rico em carbono. O Microrganismo Eficiente (EM) é um probiótico versátil e de baixo custo, a base dos microrganismos benéficos e altamente eficiente. Deste modo o objetivo do presente trabalho é avaliar o enraizamento de plântulas de mandioca submetidas a presença de biocompostos, tais como: biochar de bagaço de cana-de-açúcar, biochar de húmus de gongolo, biochar de esterco de galinha e EM artesanal e comercial. As manivas de mandioca utilizadas foram do cultivar BRS-399. Trata-se de cultivar mandioca de mesa de polpa amarela de alta produtividade, obtidas de horta particular Gurupi/TO. A propagação rápida das mini manivas foi desenvolvida em câmaras de propagação. As variáveis avaliadas foram: percentual de sobrevivência, percentual de enraizamento, número de raízes formadas. Com base nos dados apresentados conclui-se que as plântulas que apresentaram um maior percentual de enraizamento foram as que estavam em biochar de húmus de gongolo. Palavras-chave: Comercial, orgânico, sustentável.pt_BR
dc.publisher.campusGurupipt_BR
dc.subject.cnpqCNPQ::CIENCIAS AGRARIAS::AGRONOMIApt_BR
dc.publisher.cursoCURSO::GURUPI::PRESENCIAL::BACHARELADO::AGRONOMIApt_BR
dc.publisher.localGurupipt_BR
dc.publisher.levelGraduaçãopt_BR
Appears in Collections:Agronomia

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Elzimar Santos de Souza Gomes..pdf2.92 MBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.